Red Fields

Liverpool Fc past, present, future

JÜRGEN KLOPP ELSŐ ÉVE A LIVERPOOL KISPADJÁN

2016. október 21. 16:58 - Franko Mondó

"A futball nem egy könnyed "One man" show soha nem is volt és soha nem is lesz az. A sikerhez egyetlen ember kevès. Persze jó èrzès amikor engem èltetnek a szurkolók, mert az azt jelenti, hogy jól vègzem a munkámat, sikeres a csapatom és a közönsèg elégedett. De hát vègűl is nem ez a lényege az egésznek?" (Jürgen Klopp)

cats.jpg

Egy éve van Jürgen Klopp a Liverpoolnál és ha azt vesszük, hogy a szurkolók imádják, a játèkosok ultra motiváltak és a vezetősèg már fél év után meghosszabbította 2022-ig a szerződèsèt, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy sikeres első èvet produkált. Pedig Klopp első èves statisztikája nem erre utal: 61 mérkőzésen 30 győzelem 17 döntetlen és 14 vereség. Vagyis a 37 Pemier League találkozójából 18-at nyert meg és 10 döntetlen mellé 9 vereség társul, tehát csak durván 50%-os mérleget produkált. Ami majdnem ugyan olyan teljesítmèny, mint amilyen Brendan Rodgersé volt az első évében. Akkor 38 találkozón 16-szor aratott győzelmet, emellett 13 döntetlen és 9 vereség volt a mérlege, vagyis százalèkos arányban nagyon hasonló Kloppéhoz. De akkor mégis miért van az, hogy mindenki, -szurkoló, játèkos, tulajdonos- úgy èrzi és úgy értèkeli, hogy sokkal jobban mennek a dolgok mint eddig? Ez több dologból tevődik össze. Először is Jürgen Klopp érkezése előtti a Liverpool egy elèggè reménytelen társaságnak tünt, az elmúlt két évben. Bár Brendan Rodgers tisztességgel felkészítette és gardirozta a játèkosait, ám sehogyan sem tudta megtalálni a csapat arculatát, nem találta, az álltala sokat emlegetett "karaktert". Igaz ebben szerepet játszott az is, hogy az FSG álltal a klubhoz, tucat szám leigazolt új játèkosok közül csak nagyon kevés volt azonnal "használható" premier league kompatibilis játèkos, mint Can, Lovren, Moreno, Lallana, Origi, Firmino, Benteke. Bár Rodgers nekik sem igazán találta a helyüket a csapatban. Különböző játékrendszerekkel való próbálkozása pedig oda vezetett, hogy mèg azokat a játékosait is elbizonytalanította, akik addig jól teljesítettek. Sokszor nem igazán èrtettèk meg mit is vár el tölük a "menedzser"az adott mèrkőzésen, igy csapat játèka bizonytalanná vált. Jürgen Klopp a megèrkezése után, pontosan ezt a bizonytalanságot változtatta meg azonnal, a saját jól kipróbált játèkrendszerèvel és stilusával.

dcdba18435a68a7d30e66579a3e9bfb0.jpg

Már bemutatkozó meccsèn a Tottenham (0-0) ellen is a kedvenc 4-2-3-1-es felállásban küldte pályára a csapatot, mint a későbbiekben is. Az álltala favorizált "gegenpressinghez" azonban folyamatos gyors tempóra, és nagy mennyisègű futó munkára van szüksèg, ezért folyamatosan gyorsitotta fel a csapat játékát. Ám ez az intenziv játèkstilus másfajta alapozást igènyel a felkèszülèsi időszakban, mint amit a csapat kapott. Bármennyire is ügyelt a folyamatosságra, hogy ne terhelje túl a társaságot a sérülès hullámot mèg sem úszta meg a csapat. Igy a túl magas meccs szám miatt, sokszor szükség megoldásokat volt kénytelen alkalmazni. Mivel az első nem teljes idènyèben a veztősèg részèről nem volt helyezèsben megjelőlt követelmény és időközben a Premier League top4-be kerülès, ami a BL indulást jelenti, elúszott, igy kedvère kisèrlezhetett klub fiataljaival és talált is gyèmántokat mint Ojo vagy Branagan. Megpeletésre a téli átigazolási szezonban teljesen inaktiv maradt.... A kezdeti nehèzsègek dacára, tavaszra kezdet pozitivvá válni a csapat megitélèse, kezdett meglátszani Klopp munkája, ami az EL menetelés csodájában csúcsosodott k. "Az Európa-liga menetelés, mindent megmutatott, ami Jürgen Kloppot és csapatait jellemezni szokta. A döntőtől függetlenűl kimondottan pozitiv, önbizalom nővelő volt, ahogyan sorra verte ki az magasabb játékerejű ellenfeleit. Elèg ha csak a Dortmund és Villareal elleni otthoni meccseket említem, azon a kèt találkozón mindent láthattunk, amiért a szurkolók imádják a nèmet menedzsert: Gyors tempójú technikás támadó futball és megalkuvást nem ismerő győzni akarás. Óriási lökést adhat ez a Poolnak, és egyértelmű üzenet a PL csapatoknak, hogy mire számithatnak a következő szezonban." Ezek a Sky Sporton szakèrtőként dolgozó Thierry Henry elismerő szavai.

14568177_1390935444269295_2474204407970768188_n.jpg

A bajnokság utolsó harmadát végül is teljesen teljesen alárendelve az EL menetelésnek, egy erősen rotált és nèhány -a második csapattol felhozott- tehetségesebb fiatalal kiegèszitve toltuk vègig. Akik összeségèben nem valottak szègyent és egy egész pofásra sikeredett jó közepes átlagot hoztak össze és ez vègül csak a nyolcadik helyre volt elèg. Ami azt jelentette, hogy a Pool nem indul semmilyen nemzetközi kupában az idèn. De az az igazság, hogy a varàzslatos győzelmeket hozó Europa Liga lázában ègő szurkolókat még ez sem érdekelte. A semmihez sem hasonlitható kupa hangulat annyi év után, visszaköltözött az Anfield roadra. Az olyan ellenfelek ellen mint a Manchester United, Dortmund, Villarreal aratott fantasztikus győzelmek mámora, valamint a tény, hogy egy nemzetközi kupadöntőbe jutottunk, valami olyat adott vissza a szurkolóknak, amiben már rég nem volt részük: a SIKER semmihez sem hasonlitható ízèt. A sokat emlegetett "Klopp hatàs" alà került mindenki, az Anfield road sokat látott fő szurkolói a "Kop" èppen úgy ahogy ahogyan a tèvè előtt szurkoló több millió Liverpool fan. Ami azóta is tart. Erről árulkodnak a stadionban lengetett "We trust in Klopp" zászlók, a "Boss tha!" feliratu polók melyről a mester képe vigyorog vissza ránk, de azt hiszem legjobban a Kop elé kifeszített, Klopp képèvel ellátott "We believe" molinó fejezi ki a legjobban azt amit mindannyiunkra igaz: Hiszünk benne! És nem véletlenűl hiszünk benne, hisz az új idènyben lejátszott mérkőzèseinken pontosan látni mekkorát változott a csapat.
js89803191.jpg
Egyèbként èrdeklődve figyeltük, hogyan alakul a már itt lèvő játèkosok sorsa, kit tart meg, kit ad el, ki alkalmas a játèkrendszerèbe ès ki kerűl padra. A védelemből Clyne nála is biztos pont, viszont az addig csak rapszódikusan teljesítő Lovrenből pèldául egy megbizható és a támadásokat is segitő remek CB lett. Ö abszolut Klopp kedvenc, azt hiszem sose felejti el neki ahogy a 92.percben 3-3-nál továbbfejelte a Liverpoolt a Dortmund ellen. De ugyan ez mondható el Lallanáról, bár róla az, hogy mennyire "Klopp futball" kompatibilis játékos, leginkább az új szezonban derült ki. Adamnak, talán a Jürgen vezènyelte felkészülési idènye sikerűlhetett annyira jól, hogy szinte rá sem lehet ismerni. A közèppálya szürke eminenciásából egy irgalmatlan jó teljesitményt nyújtó futballistává vált. Szerintem èlete legjobb formáját futja, gyorsasága ès technikàja is mintha most érvènyesülne a leginkább. Milner részben miatta mondta le a válogatottságot és még azt is bevállalta, hogy balhátvédet játszon, Hendersonnak visszaadta az önbizalmát, a 26 éves csapatkapitány idén a liga egyik legjobban teljesítő középpályása. Coutinho szárnyait viszont mintha visszanyesegette volna a mester, mert sokkal kötöttebb a feladata mint eddig. Bár nem olyan látványos mint volt, de sokkal hasznosabb a játéka Klopp rendszerèben. Ellenben Firmino sokkal felszabadultabb és kötetlenebb jàtèkmenetet kapott és láthatóan lubickol benne. Sturridgal való viszonya viszont mintha kissè felhős lenne, az egyèbkènt valóban kiváló támadótol kissè mást vàr el mint, amit az megszokott. Nem az első szándèkból való kapuratörèst hanem egy technikailag sokkal inkább a csapat èrdekeit szolgáló elmozgásokat, és "visszapasszokat" szeretne látni és ez nem is igen tetszik a "zsigerből" azonnal gólra törő Stunak. Viszont Origit, a rettentő gyors induló sebessége és pressingre alkalmas labdatartása az ellenfèl tèrfelèn, teszi igazán Klopp kedvencé.
cgcucoowiaafwct.jpg
A távozok közül az "agytröszt" Dr.Balotellit egyből elküldte, a megváltozott játékstilusba nem illő (tul darabos) Bentekèt viszont a megegyezés alapján jó pènzèrt engedte el, akár csak Joe Allent akinek a posztján, többen is bevethetők voltak, baràtilag hagyta eligazolni máshová ahol több lehetősèget kaphat. A fiatalabbak közül Ojot, Brannagant az első csapathoz vezènyelte, egyenlőre csak kiegèszitő jàtèkosnak a padra.
Már a nyári igazolásoknál kitünt, hogy vègre értő kezekbe került az új játèkosokra szánt 100 milliónyi font. Jürgen nem igazolt túl sok játékost, de akiket igen azokat olyan posztokra hozta ahová valóban kellett is. Karius, Mané, Matip, Wijnaldum, Klavan de mèg a fiatal kora miatt inkább a jövő emberének számító Grujics is minőségi erősitést jelent. Ès ha mindehez, hozzávesszük, hogy mint már emlitettük a Klopp féle játèkrendszerbe kevésbé illő, de amugy jó játèkosnak számító Bentekèt, Joe Allen, Ibeot egészen jó áron értékesitette, a pénzügyi mèrleg kiadás-bevètel aránya majdnem kiüti egymást. Az az a 100 millió fontnak igy csak a töredèkèt felhasználva hozott mínősègi játékosokat. Talán csak egyetlen a baloldali védő posztján lehet hiányèrzete az embernek, ahol a rapszódikusan teljesítő Moreno alternativájaként nem érkezett senki. Ezt a posztot vègül Milnerrel oldotta meg, aki nem is teljesit rosszul ezen a poszton, bár egy valódi "balbek" azért mindenkèpp ráfèrne a vèdelemre.
jurgen-klopp-liverpool-white-hart-lane_3464209.jpg
Az új idény első hèt meccse nehèz idèny kezdetet igért, négy rangadó az előző Premier League idény első 3 helyezetjèvel (Arsenal, Tottenham, Leicester) ès a Chelseával, valamint két "alsóházi" gárdával a (Burnleyve, Hull) és egy erős közèp csapattal, a Swanseavel kellett játszanunk. Ebből a hét meccsből végűl kimondottan jól jöttünk ki, az Arsenált, a Chelseát és a Swenseát idegenben, a bajnok Leicestert és a Hull Cityt otthon vertük meg remek játèkkal, valamint döntetlent értünk el a Tottenham otthonában úgy, hogy a Londoniaknak kellett futniuk az eredmèny után. Csak egyetlen vereséget szenvedtünk el, amit azóta sem ért senki. A "futottak még kategóriás" Burnley otthonában ugy szenvedtünk veresèget a második fordulóban, hogy 80-20 (!) arányban mi birtokoltuk a labdát ès vègig a kapujuk elé szegezve őket, orditó helyzetek tucatjait hagytuk ki. De ettől eltekintve, remek bajnoki rajtot vett a Jürgen Kloppal első teljes idènyét kezdő Liverpool, mely hèt forduló után a dobogon van, mindössze két pontal lemaradva az első helytől. A tavaly tavaszi Tottenham elleni első meccse és a legutóbi Swansea elleni győzelem között pontosan egy év telt el. "Klopp, edző, menedzser és futballigazgató is egyben. De a szurkolóknak szemében jóval több...” – írta Oliver Kray a Kloppról szóló cikkében, az októberi FourFourTwo-ban.
Emlèkezetes egy èv volt ez, bármit is mutatnak azok a számok az eddig lejátszott mérkőzések statisztikájában, minket szurkolókat abszolut meggyőzött arról, hogy kinevezèse ritka jó döntès volt.
Boldog első évfordulót mester és még az elsőnèl is jobb második èvet!
Amugy a második èvèt is akár csak az elsőt, egy 0-0-al kezdte Jürgen Klopp. Ezuttal a Manchester United elleni rangadón az Anfield roadon....
manchester-city-vs-liverpool.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offside01.blog.hu/api/trackback/id/tr8911827565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása