Red Fields

Liverpool Fc past, present, future

Hogyan választunk magunknak kedvenc csapatot? Pláne külföldit...

2016. április 12. 09:27 - Franko Mondó

Az hogy egy Magyar ember mi szerint lesz egy adott Magyar csapat szurkolója az nagyjában-egészében könnyen behatárolható szinte adja magát. Az esetek 70%-ban a születésihely vagy lakhely szerint, ami teljesen érthető, hisz egy vidéki nagy városban vagy annak vonzàs körzetében született és ott felnőtt fiatal az esetek döntő hányadában a helyi csapat szurkolójàvà vàlik.
A Budapesti csapatok szurkolóinál már nem ennyire egyértelmű a helyzzet, hisz nincs mindegyik kerületnek futball csapata igy itt sokkal inkabb az apáktol, idősebb családtagoktól örököljük szinte születésünk pillanatától az adott csapat irànti rajongást. Persze mindkét esetben vannak kivételek, mert siman lehet valaki pestről is mondjuk Diosgyőr szurkoló, vagy Pécsiként is rajonghat mondjuk az MTK VM-ért, esetleg Kispesten is születhet valaki Vasas szurkolónak, de lássuk be ez sokkal ritkàbb mint a "lakhelyszerinti vagy örökölt" rajongás. Tehát egy Magyar csapat iránti rajongás kialakulása elég nyilvánvaló, nem is ezzel foglalkozunk a továbbiakban.
Sokkal inkább érdekes téma, hogy mi szerint választunk magunknak kedvenc külföldi csapatot? Ezt már érintettük a "De kik azok a bandwagonerek" cimű irásunkban, de ott igazából csak a "Divatszurkoló" kifejezés definiálàsa kerűlt teritékre, ami elég szép vitákat váltott ki a poszt facebook oldalán. Itt viszont most nem erről lesz szó, hanem azokról akik a Magyar csapatuk mellé választanak egy másik bajnokságban szereplő csapatot, valjuk be mindenkinek van ilyen. Sőt én ismerek olyanokat, akik egyáltalán nem kedvelik a Magyar focit és eleve gyerkkoruktól egy külföldi csapat szurkolói.

0004.jpg
Na most itt jön be az előző poszt legvitatottabb tétele, amely szerintem nem állja meg a helyét, mert hogy ha elfogadjuk igazságnak a "Bendwagonereknél" leírt tételt, hogy "divat szurkolónak számitanak a korszakosan éppen toppon lévő csapatokhoz /Barca, Real, Bayern, Man.United/ csapodó fiatal generációhoz tartozók is." akkor ebből következik, hogy mindenki divat szurkolóként kezdi, mert mindenki valamilyen pozitiv behatásra választja ki a kedvencét többnyire egész fiatalon. Hisz mindenki egy sikeres periódusában kedveli meg az adott klub csapatot. Lehet az egy emlékezetes BL döntő, egy sikeres idény produkálása, vagy egy világbajnokságon látott sztár játékos iránti szimpátia, akinek a sikeres klub csapatát választja magának kedvencnek... de mindenképpen egy pozitiv behatás kell, vagy egy kiugró siker, amivel felkelti az érdeklődését annak a fiatal embernek.
Ezért én nem tartom szerencsésnek, hogy őket is divat szurkolónak minősitsük, mert akkor amikor megkedvelnek egy csapatot valamilyen siker hatására, akkor még nem válnak automatikusan Bandwagonerré, hisz ti is és én is és mindenki valamilyen sikeres periódusában választottatok csapatot magatoknak. Azt viszont elfogadom, hogy miután az adott csapat siker korszaka lezárult vagy egy kevésbé sikeres periodusa kezdődik és az adott fiatal a "régi kedvenc" helyett inkább egy feltörekvő siker csapatot választ magának "új kedvencnek", na akkor állja meg a helyét a divat szurkoló kifejezés. Ha viszont kitart a "régi kedvenc" mellett akkor is amikor egy sikertelenebb korszakát éli, na akkor válik igazi rajongóvá.
Én ha csak a környezetembe tartozó echte Liverpool rajongókat veszem alapul, akkor azt látom, hogy többnyire ez nálunk a liverpool szurkerek között is igy van, az idősebbek a Liverpool "aranygenerációjának" őrületes sikereket elérő korszakában szerettek bele a "Vörösökbe" 77-85 között magamat is beleértve. A fiatalabbak pedig a kétezres évek első 7-8 évében, amikor Ueafa kupát nyert a csapat, aztán kétszer is BL döntőt játszott, ráadásul abból az első mindenidők legjobb BL döntője volt, az emlékezetes Milán elleni 3-3 amit meg is nyert a csapat. Ráadásul akkoriban gyakran jutott el a BL-ben a legyjobb 8-ig a Liverpool és olyan fénykorukban lévő közönség kedvencek játszottak ott, mint az Uefa siker korszakában aranylabdát nyerő Michael Owen, aztán a Legendává vált Steven Gerrard vagy Xabi Alons, és hát persz az egykori nagy kedvenc Fernando Torres...
Szóval akkoriban, hirtelen sokan kedvelték meg a Poolt abszolut érthetően, amiből aztán jocskán lemorzsolódtak emberek /lásd,Divatszurkoló/ de jócskán vannak olyanok is mint ti, akik igazi echte rajongová váltatok.
Na gyerünk elő a farbával: Ki, mi szerint, milyen pozitiv behatásra választott magának csapatot? Akár a liverpoolt akár mást... Mi volt a kiváltó ok ami rajongová tett?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offside01.blog.hu/api/trackback/id/tr528590058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása