Red Fields

Liverpool Fc past, present, future

Mesterhármas: GUARDIOLA, KLOPP, CONTE / A Premier League félidejében...

2016. december 30. 14:16 - Franko Mondó

A tavalyi "Leicester" nyerte őrült futam után idén a mindenkori èlbolyba tartozó csapatok közül 4-hez a Man.United, a Man.City, a Chelsea ès a Liverpool is egy új menedzserrel vágott neki a szezonnak. Bár a Liverpoolnál mèg a tavalyi idèny közben váltottak edzőt, de ez az első teljes idénye aminek neki vág a Vörösökkel. Igy tizenkilenc forduló elteltèvel már lehet beszélni arról, hogy milyenre sikeredett a bemutatkozásuk az és milyen a megitélèsük az új csapatuk èlèn.

main-klopp-guardiola-conte.jpg

Kezdjük talán az érkezésével legnagyobb visszhangot kiváltó Pep Guardiolával, aki az olaj milliárdok által nagy csapattá felpumpált, bitang erős ès drága kerettel rendelkező abszolút esélyes Man.Citynèl kezdte meg első idènyèt a PL-ben. Méghozzá egy elèg hangzatos és kissé nyers modorú nyilatkozattal kezdte az új idényt. Amikor kissé sèrtett hangvételű választ adott, az azt firtató kérdèsre, hogy felkészült-e Premier Leaguere. Ami egyèbként egy teljesen sztenderd kèrdés egy Premier League "szűz" edzőhöz, ö azonban valszeg félreèrthette a kérdèst és úgy jött le neki, hogy a kellő edzői felkészültsègèt firtatják. Ezèrt hangzott a válasza kissè arrogánsan...Egészen pontosan ezt mondta:
"Nézzèk Már dolgoztam Európa három legerősebb bajnokságából, kettőben, talán már hallottak róla, hogy nem is eredménytelenül. Ezèrt nyugodtan mondhatom, hogy kellőkèppen fel vagyok kèszülve a PL-re is. Tájèkozódtam az esetlegesen rám váró nehézségekről is amikről már korábban is hallottam. Szóval igyekeztem minimálisra redukálni a meglepetés faktort ami itt èrhet."
Én nem is vonom kètsègbe a szaktudását -nem is lehet- és felkészültsègèt sem. Ennek ellenére, vagy èppen ezt elismerve, most mègis pontosan azt az elbizonytalanodást látom rajta, amit már sokszor láttam olyan edzőkön, akik az első idényüket kezdték a Premier Leaguèben. Mert egy dolog tájékozódni a PL-ben rád váró nehèzsègekről, például a sokkal nagyobb meccs számokról, a mérkőzések iramáról vagy a másik két bajnoksághoz képest, jóval erősebb közép és alsóházi csapatok "kőkeménységéről" és egy másik dolog szembesülni vele.


2f7bbf3a00000578-0-image-a-13_1450446285146.jpg
Egyébkènt a Man. City irtózatos pènzeket költött sztàr játèkosokra ès hàt gondolom Pep is hatalmas összegèrt ült le a kispadra. Mindenki Őket és a másik a másik irtózatos pénzeket elköltő Manchesteri csapatot a Unitedet tartotta a bajnokság kèt legnagyobb esèlyesènek. Hiába voltak páran akik felhívták a figyelmet a City esetében arra, hogy egy "keretnyi" jó játèkos mèg nem alkot egy jó csapatot. Ehhez bizony idő kell, mèg egy sztár edzőnek is, hogy egységbe kovácsolja őket. Ezekre azonban csak kevesen figyeltek és szinte csak arról szóltak a hírek, hogy ez az idèny a kèt százmilliókat èrő Manchesteri klub versenyfutásáról fog szólni.
Ráadásul mindkettő gárdának rendkívül kedvező volt a sorsolása az első 3-4 meccsükre szerènyebb tudású verhető ellenfeleket kaptak. De most maradjunk csak a Citynèl ès Guardiolánál...
Pep megitélése Angliában egyébként eléggé felemás, ha az előzetes várakozásokat nézem akkor kissé csalódást keltett eddig, az ha mondjuk Mourinho megitélésével mérem össze, akkor kimondottan jó, de azt nem nehèz túlszárnyalni. Pep Guardiola érkezésèt a hírnevéhez méltó várakozás előzte meg, ami érthető, hisz a Barcelonával 2 BL-t a Bayernel pedig nèmet bajnoki címeket nyerve abszolút sztár edzőnek számit. Akkora volt a "Hype" körülötte és a milliárdos sztárokat felvonultató Man.City körül, hogy mire elkezdődött a bajnokság, már talán az ellenfeleik se nagyon bíztak abban, hogy lehet esèlyük a Manchesteri kèkek ellen. Ez is szerepet játszhatott abban, hogy Guardiola szinte repülő rajtot vett a bajnokság elejèn ès az ötödik fordulóig öt gyözelmet aratott, ami csak tovább növelte a mèdia hisztit. Remek rajtot vettek, nem túl "acélos" ellenfeleik ellen, csak úgy hasìtott a csapat és úgy tűnt egyenes lesz az útjuk a bajnoki címig. Pepet a negyedik győzelmük után az első benyomásairól kérdeztèk és Pep ekkor még kissé túlzott magabiztossággal azt válaszolta "Nincs a PL és a La Liga között különbsèg, az iram Spanyolországban is legalább ekkora" persze ekkor mèg csak a bajnoki meccsekre kellett koncentrálnia.

142265.jpg
De kèsőbb, amikor a bajnoki meccsek mellè bejött a Liga kupa, meg a BL ès rájött, hogy van olyan amikor 12 nap alatt kell 4 meccset játszani ebben az iramban, mig Spanyol vagy Németországban maximum csak hármat, akkor kissé megdöbbent, de ezen még hamar túllendült, mert a csapat megfelelő rotálásával nem okoz ez olyan nagy problèmát, pláne, hogy ehhez meg van a keret kellő mélysège is, mert minden poszton akár 2-3 jó kèpessègü bevethető játèkosa van. De mint tudjuk nem ez az igazi problèma a Premier Leagueben, hanem sokkal inkább az, hogy az un. "kis ès közèp csapatok" itt más színvonalat kèpviselnek mint a másik kèt bajnokságban. Ès ez itt az igazi gebasz... Mert amíg a Barcával vagy a Bayernel is könnyedèn verte a 8.hely alatti közèpcsapatokat, még erősen rotált csere játékosokkal is, mert annyival alacsonyabb szinvonalon játszanak. Viszont a PL-ben merőben más a helyzet és ez az amire nehéz felkészülni. Eltudod te kèpzelni, hogy a Bayern vagy a Barca ne verje hazai pályán nullokra a bajnokság 10 helyezetjèt fèlgőzzel játszva? Hát én sem. Ès ahogy elnèzem Guardiola sem. Amikor elkezdődött a BL ès bejöttek a bajnokik közè a csoport ellenfelek elleni meccsek, a mérkőzès szám növekedèsèvel hirtelen megnőtt a terhelés is, na akkor kezdődtek a gondok. Már a Celtic elleni kiizzadott 3-3-as döntetlen figyelmeztető jel volt. Ráadásul akkor jött az első komolyabb bajnoki ellenfél a Tottenham elleni meccs, kikaptak nagyon simán. Ezután Barcelonában is belefutott egy négyesbe, ami már eleve kurva szar, de amikor a Citynèl jóval gyengébb Southampton ellen otthon èget 0-1-re a Man. City a szünetben, akkor látszott meg rajta, hogy össze van zavarodva olyan "na most mi a fasz van?" arckifejezése volt. Hiába lett vègűl 1-1 rajta látszott hogy vereségkènt èli meg ezt a döntetlent.
Javára legyen mondva, hogy Mourinhoval szemben, nem a játèkosait okolja kialakult helyzet miatt.
Pep vállalta a felelősséget ès öszintèn válaszolva egy újságìrói kérdèsre, ki is mondta: "Nagyon úgy tűnik tanulnom kell mèg ezt a különös bajnokságot."
Aztán arra a kèrdésre, hogy a nehèzsègek ellenère megfogják-e nyerni a bajnokságot azt vàlaszolta: "Ezt a kèrdést így bajnoksàg felénél feltenni is illogikus, hosszú mèg a sorozat. Senki nem mondta, hogy rögtön elsőre megnyerjük a Premier Leaguet."
Azt hiszem eķkor érkezet meg Pep igazán a Premier Leaguebe, most èrtette meg, hogy mennyire más világ ez mint a La Liga vagy a Bundesliga. Azt hiszem kezd asszimilálódni, legalábbis legutóbb amikor egy 91 percben egyenlített ki ellenük a Midlesboroug ès a harmadik helyig zuhantak vissza, már sokkal jobban viselte az otthoni döntetlent, mint pár héttel előtte. Az elmult hónapokban már stabilabban teljsit a City és ott van a dobogon, bár még közel sem olyan meggyőzőek mint kéne, bőven van még min javítaniuk. De az már most látszik, hogy neki és az általa képviselt edzói filozófiának van jövője a PL-ben ez egyértelmű.

3568a39fc13d715f2170b11dc0d32692.jpg

És most jöjjön Jürgen Klopp, akinek már az első pillanattól kedvező a megitèlèse, eleve kedvelt szemèlyisègnek számított a Dortmund edzőjekènt is, azzal ahogyan a sikereit elèrte, a semmiből valamit teremtve tette ismét nagy csapattá a Dortmundot ès "dollár százmilliók elköltèse nèlkül" is tudott BL döntős csapatot csinálni. Persze ezt a szimpátiát ami az èrkezèsekor jellemezte a megitèlésèt azóta el is veszthette volna.
Azt hiszem a tavalyi EL döntőig tartó menetelése azzal a kerettel ami nem is az övè volt mèg, és amilyen csapatok ellen elérte az vàltott ki elismerést a szakmából és a szurkolókból egyaránt. Kimondottan karizmatikus, megalkuvást nem ismerő elkèpzelèse van arról milyen játèkot akar viszontlátni a pályán és azt keresztül is tudta vinni. Ezer fokon èg a meccseken, együtt èl a játékkal, minden érzelmét látványosan kimutatja, ráadásul mindig érthetően, szókímondóan, "mellèdumálás" nèlkűl nyilatkozik, ami miatt a sport újságírók körèben is nagyon nèpszerű figura.  Senki nem számított arra, hogy ennyire gyorsan ilyen magas színvonalúvá tudja tenni csapat játèkat. Pedig alig igazolt, a kerete 80 százalèka már itt volt Rodgers alatt is, mègis nála sokkal sikeresebb ès sokkal kiválóbb lett a játèka a csapatnak. És ez még akkor is igaz, ha ez a kiváló játék olykor akadozik még. 
Engem teljesen lenyűgözött az a lendület, ahogyan a Liverpool kezdte ezt az idényt és most hagyjuk a Burnley elleni meccset, mert olyan semmiből jött „WTF” vereség egy sokkal gyengébb csapattól, már már megszokott a Premier Leaueben más nagy csapatoknál is becsúszik néha, a Liverpoolnál meg az elmult években gyakran. De ebben az idény ebből a szempontból is javult a helyzetünk, a tizenkilencedik fordulónál járunk és mindössze csak két ilyen érthetetlen vereséget szedtünk be, ami egyébként az összes vereségünk is az idényben.

p151213-061-liverpool_wba-1018x840.jpg

Elmondható, hogy Klopp első teljes idényében rendbe tette a támadó szekciót, és ha az álltala megálmodott alap csapat játszik akkor egyszerűen ellenállhatatlanok ezt jelzi a 45 gól. A Coutinho, Manè, Firmino ès Lallana nègyes mindegyike kivàlóan egy az egyezik, és ellenállhatatlanul bontja meg a vèdelmeket. A második hullámban érkező Hendersont, Vijnaldumot / Cant is bevonva, gyors pontos passz jatèkra kèpesek. A Chelsea elleni elképesztő 31 passzos játèkukat amivel vègül helyzetet teremtettek és veszèlyes lővèssel zártak le, miközben a "kèkek" csak nyomozták a labdát a napokig ámultam. Az ellenfelek szurkolói az első idényben, úgy láthatták, hogy ide jött az Anfieldre ez a német csávó a totális 4231-es "only gegenpressing" múltjával (ezt várták tőle ezt is játszatta a csapatával) nincs ebben semmi meglepő, semmi váratlan, simán fel is kèszülnek majd belőle. De egy èv múlva, az új idényben már egy más szisztèmaju 4-3-3-as játèkrendszerre hangolt gegenpressingel halgatattja el a kétkedőket és nyűgözi le közönséget. Ehhez a játékhoz bomba erős erőnlét, az átlagnál gyorsabb tempojú irgalmatlan mennyiségű futás valamint tökéletes technikai felkészültség és rettentő fegyelmezett koncentráió szükséges. Kloppnak ehhez minden posztra meg kellett találnia a tökéletesen odaillő játékosokat, a nyári igazolások jól sikerültek, csupa olyan játékos érkezett akik illeszkednek az új játékrendszerbe. Csak, hogy még szokniuk kell, hogyan mozogjanak leghatékonyabban ebben az új rendszerben, amelyben ha a Klopp álltal megálmodott alap csapat van a pályán akkor meg van a kellő „fluiditása” a gegenpresszingnek és szinte lehetetlen levédekezni őket. De tegyük hozzá gyorsan, hogy ez a „full liquid fluiditás” még eléggé esetlegesen működik, néha csak a mérközések bizonyos szakaszaiban van jelen és bizony még több időre lesz szükség mire, az állandóságáról beszélhetünk. Ráadásul hiába van úgy megcsinálva ez a rendszer, hogy mindenki behelyetesíthető legyen, ha túl rövid hozzá a kispad, igy ha az alap csapatból valaki kiesik, az a megfelelő "backup" játékos hiányában gondot jelent, éppen ezért megygőződésem, hogy Klopp teamje most is keresik a legmegfelelőbb igazolásokat nyárra, hogy a kezdők mindegyike rendelkezzen megfelelő "backupal" aki a helyére illeszthető azonnal ha történne vele valami.

05.jpg

Ettől függetlenűl a pozitiv változás határozottan látszik a Liverpool játékán, ezt mutatja is a 45 lőtt gól 18 meccs alatt, ami a ligában jelenleg a legtöbb, viszont a bekapott gólok magas száma meg azt mutatja, hogy koránt sincs még meg ez a csapat. Nem értek egyet azokkal, akik szerint a védőjátékosok alkalmatlansága miatt van ez igy, Clyne, Lovren, Matip, Klavan és az "első idényes" balszélső Milner is kiváló, válogatott szintű játékosok. Én a védelemnél ismét csak az idő rövidségét jelölném meg mint a baj legfőbb forrását. A nyári alapozás szinte csak a megfelelő erőnlét eléréséhez és a támadó szekció összerakására volt elegendő, a védelem hiába áll 4 nagyszerű védőből ha nincs összehangolva a mozgáskordinációjuk, nincs még meg az a védekező taktika, amit gyakorolni lehetne, igazodni lehetne hozzá egyszerüen kifutott az időből a szakmai stáb a nyári felkészülés során. De biztos vagyok benne, hogy gőzerővel dolgoznak rajta és Mellwoodban nagyon komoly teszteket végeznek a megfelelő "Deffenz" taktika megtalálására. Mint már irtam, nyáron "kevés, de jó játékosokat" igazlt Klopp, ám ezuttal a "kevés" szón van a lényeg, minimum még 2-3 hasonló minőségű játékos mindenképpen kellett volna, ezt kissé elszámolta a Jürgen + Buvac páros és ez most nagyon visszaüt.

aac5a7e292ca7fbd13be81f66cd61b12_1_1.jpg

Egyébként Kloppot abszolut elismerik és kedvelik is Angliában, még az amugy sznob mindenkit leszoló PL edzők közül is többen, befogadtàk és tisztelik. Ez köszön vissza, az FA szèkházában készült kèpeken is, mosolyogva dumálgat Klopp Contèval és Wengerrel az èpület folyosoján. Ez a mentalitás annyira pozitiv ès barátságos az ittenieknek mint amennyire persze szokatlan is egyben. Látszik, hogy nem mesterkèlten jópofiznak hanem teljesen termèszetes módon jókedèlyüen dumálgat a három nagyszerű menedzser. Wenger jókedèlyün sztorizgatásain, szemmel láthatóan remekül szórakoznak Contèvel. Olyasfajta pozitiv üzenetet hordoz ez a kèp, hogy "lám igy is hozzá lehet állni egymáshoz" nem csak acsarkodva, vagy cinikus arcal méregetve a másikat, ahogy eddig megszokott volt. Persze ehhez kell egyfajta alap inteligencia ès a másik tiszteletére való hajlam is, hogy nem "ellenséget" hanem nemes ellenfelet látunk a másikban. Ez a PL menedzserei közűl Wengerben mindig is meg volt és ami szemmel láthatóan Kloppban és Contèban is meg van... Sőt Guardiola vagy Pochettino is ilyen mentalitásról tesz eddig tanubizonyságot.

acontemain.jpg
Amugy ha már Conténál járunk, számomra az idèny előtt Ö számított az új edzők közül az igazi fekete lónak. Egy Chelsea-Conte "házasság" nagyon érdekes kisèrletnek tünt első hallásra, mert egyrèszről minden együtt volt ahhoz, hogy jól működjön: Adott egy nagy europai klubnál (Juventus) már bizonyított edző és egy kimondottan jó játékosokból álló massziv èlcsapat. Másrészről viszont az bonyolította a kèpletet, hogy a Juventusszal "csak" bajnoki cimekig jutott, de nemzetközi szinten nem ért el semmit velük, ráadásul a legutóbbi èveket szöv.kapitánykènt töltötte, kilèpve ezzel a klub edzők heti rendszeressègű taposomalmából, nem lehetett tudni, mennyire tud hamar visszavedleni klub edzővè, egy számára teljesen idegen Angol közegben, PL szűzkènt. Kisèrtetiesen hasonlóan indult az idénye Mourinhoéhoz, remek kezdés az első pár meccsen kisebb kaliberű csapatok ellen, hogy aztán az első rangadóját komolyabb ellenfèl ellen otthon a Liverpool ellen simán elveszitse, majd rögtön utána a második rangadóján idegenben az Arsenal vendègeként is sima vereséget szenvedett. Ez láthatóan megviselte ès kezdet csúnya árnyèkot vetni az eddigi jó munkakapcsolatára a Chelseánál, azóta viszont kiegyenesedett a csapatával és irtózatos győzelmi szériát produkálva vezeti is a bajnokságot. Tehát nagyon úgy tünik, hogy amennyire megütötte a főnyereményt a Liverpool Kloppal, annyira megütötte a Chelsea is Contéval. A különbség pusztán annyi a két csapat között, hogy a Liverpoolal szemben, a Chelseánál már készen ott volt egy atom erős, két éve bajnoki címet nyert csapatnak a váza, a csapat alappilérei nem vátoztak, erre épiteni lehetett és Conte ezt remekül meg is tette. Egyértelműen kimondhatjuk, a bajnokság felénél A Chelsea lett az első számú bajnoki cím várományos.... persze ehhez lesz még egy két szava Kloppnak, Guardiólának és Wengernek is a bajnokság második felében.

cje03tuugaadoos.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offside01.blog.hu/api/trackback/id/tr8012083639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása